Κάτοχος Κυπριακού Διαβατηρίου ο Jho Low…..

374

Ο φυγάς χρηματοδότης Jho Low έλαβε κυπριακό διαβατήριο το 2015 μετά από παρέμβαση του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου Β ‘, επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, ανέφερε ο Πολίτης.

Ο Low, του οποίου το ονοματεπώνυμο είναι το Low Taek Jho, απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα σύμφωνα σύμφωνα με το πρόγραμμα διαβατηρίων αφού αγόρασε ένα πολυτελείς εξοχικό για 5 εκατομμύρια ευρώ (5.6 εκατομμύρια δολάρια) στην Αγία Νάπα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Άφησε αμέσως το νησί μετά την αγορά του ακινήτου και τη λήψη του διαβατηρίου, ανέφερε η έκθεση.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν διαθέσιμος για σχολιασμό όταν επικοινωνούσε με το Bloomberg News.

Ο Χρυσόστομος απέστειλε τουλάχιστον δύο επιστολές στον τότε υπουργό Εσωτερικών της χώρας, ζητώντας την πολιτογράφηση του Low, καθώς οι δύο ήταν σε συνομιλίες για επένδυση στην εκκλησία, ανέφερε ο Πολίτης.

Κόκκινη ειδοποίηση

Ο Jho Low έχει χαρακτηριστεί από τους εισαγγελείς της Μαλαισίας ως ο εγκέφαλος πίσω από το σκάνδαλο 1MDB. Πρόσφατα συναντήθηκε συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να επιλύσει υποθέσεις απάτης που συνδέονται με αυτόν. Έχει διαψεύσει σταθερά κάθε παράπτωμα.

Η θέση του παραμένει άγνωστη, παρά το γεγονός ότι η Ιντερπόλ εξέδωσε μια κόκκινη προειδοποίηση εναντίον του πέρυσι. Η αστυνομία της Μαλαισίας δήλωσε ότι γνωρίζει την τοποθεσία του, αλλά ότι προστατεύεται από ένα συγκεκριμένο κόμμα, με το οποίο διεξάγει συνομιλίες για να τον φέρει πίσω.

Το Αύγουστο προσφέρθηκε άσυλο σε χαμηλό επίπεδο από χώρα που ενεργεί σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα μέσω των δικηγόρων του, χωρίς να ονομάζει τη χώρα.

Πηγή: Bloomberg